LOES THIJSSEN | ReVolt House
16966
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16966,qode-quick-links-1.0,unselectable,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Date
About This Project

The Solar Decathlon is a competition between universities from all over the world. It design and build a self-sufficient house, powered only with solar energy, with the implementation of technologies that will give the house an efficient use of its resources. The Netherlands is a highly dense populatedcountry. Water in the form of the sea, but also lakes and rivers are part of our everyday life. The most dense populated areas are situated near the water. If the dikes would break, around 70% of the land would be flooded. To cope in the future with the predicted amount of water, resulting from climate changes, water would be captured in various surface water features for temporary storage such as lakes and riverbeds. This generates a new method for urban planning. Our team would like to consider a solution at the building scale by developing a sustainable and floating home. This ideas result in the concept of the Revolt House: a rotating and floating solar home.

 

Floating, rotating house

The Revolt House consists of three different zones; primarily spaces for sleeping, dining and living. The three zones are grouped into a circular layout in an open floor plan configuration in response to the rotation of the house. During the course of the day the Revolt House rotates to frame the view of different landscape features. The quality of the living space is improved by interlinking the inhabitants with improved by interlinking the inhabitants with the daily and seasonal natural cycles. The Revolt house offers a unique floating home solution, joining aspects of energy production, sustainability adaptability and life style.

 

Facade

During the summer months, the closed façade is facing the sun to prevent the interior from heating up. Simultaneously the inhabitants can influence the rotation in order to enjoy the experience of direct

sunlight, such as waking up in the morning with the sun on their face. The façade varies on porosity, based on the program of the local interior spaces. During the winter months the large graced façade is constantly oriented towards the sun. This ensures a sufficient amount of daylight in the interior as well as passive heath gains. Solar roof collectors will generate electricity and hot water. Rainwater

is collected in a storage tank in the bottom of the house for later use. The façade facing the sun heats up, which causes a stack effect, while the air deduct through the building. Water is sprayed into the duct system. The evaporation causes cooling of the interior.

 

Team
 Students
Organisation: Ermal Kapedani

PR & Communication: Tim Hilhorst

Fundraising: Tanja Dubbelaar Alexios Pagkozidis Shaheryar Yousafzai Alexios Pagkozidis

Building team: Filippo Doria, Jorg Meij, Erik Duijn, Loes Thijssen, Miguel Setas

Energy team: Bernardo Valladares Linares,  Srikanth Santhanam,  Joseph Vitolla, David Rodriguez, Ivan Pina Rodriguez, Caesar Christian, Brhamesh Alipuria, Jorge Izar Tenorio

Facade team: Luuk Jansen, Jeroen Egberts, Breta Bishop, Leonie Welling

Climate team: Itai Cohen,  Evelien de Visser, Marcello Soeleman, Panos Sakkas, Bhuvaneshwari Viswanathan, Sergio Antonio Torres

 

Board

Project director:  Professor Patrick Teuffel

Project manager: Florian Heinzelmann

Technical Innovation: Professor Ulrich Knack, Professor Andy van den Dobbelsteen, Associate Professor Arjan van Timmeren

Design &  education: Professor Thijs Asselbergs, Assistant Professor Nimish Biloria, Associate Professor Planning & evaluation: Rudi Stouffs

Finance & control: Associate Professor Kees van der Linden

Policy & strategy: Kenneth Heijns

PR: Agnes Wijers, Ineke Boneschansker

 

Collaborating institutions: Antenna-men, Kingspan

error: